Serious gaming

Voor een serieuze (gedrags)verandering op een speelse manier!Ik neem meteen contact op

SE∙RI∙OUS GA∙ME
zelfstandig naamwoord. (m) 

 1. 1. Een leerzaam spel (dat gedragsverandering stimuleert) en vaak wordt ingezet binnen organisaties en bedrijven. (De serious games van Salsaparilla zijn op maat gemaakt, bijvoorbeeld voor de implementatie van de Omgevingswet). 

Soms komt die belangrijke verandering in je organisatie nét niet lekker van de grond. Althans, het wás even helemaal anders. Maar toen niet meer. Medewerkers vallen af en toe terug in oude gewoonten. Weg verandering. Jammer van die kostbare training of motivational speaker. Maar héél eerlijk: misschien zag je dat al een beetje aankomen.

Een blijvende verandering in je organisatie vraagt namelijk om ander gedrág. Een shift in het denken en handelen. Medewerkers die opeens snappen wat er van ze wordt gevraagd. Collega’s die elkaar bewust maken van waarom er iets verandert. Lampjes gaan branden! 

Serious gaming en de meerwaarde van gamification is meteen duidelijk. En dan is daar Salsaparilla!

Wij maken (gedrags)verandering écht blijvend en zichtbaar. Op een speelse manier zorgen voor serieus change management. Helemaal op maat. Ook in jouw organisatie. 

Serious gaming: zó maak je verandering wel blijvend

Nintendo? Playstation misschien? Is dat het eerste wat er in je opkomt bij de term ‘serious gaming’? Think again

Serious games zijn een verademing voor échte verandering in jouw organisatie. Een verbeterstap die je op een leuke manier implementeert. Voor een blijvend resultaat. Want onze serious games zorgen voor serieuze veranderingen. Interessant voor directie en management om mee te denken over wát er moet veranderen. Maar nóg interessanter voor medewerkers: zij kunnen ervaren hoe deze aanpassingen er in de praktijk uitzien. 

Je wilt toch dat je medewerkers..

 • ..met een lach op hun gezicht kunnen oefenen in realistische situaties?
 • ..de juiste denkwijze kunnen toepassen in hun nieuwe of getransformeerde werkpraktijk?
 • ..de verandering op de werkvloer tot in hun tenen voelen en daar naar kunnen handelen?
Ja, ik heb meteen een vraag!

 

 

Serious gaming in jouw organisatie

Salsaparilla maakt elke serious game uniek en op maat. Afgestemd op jouw specifieke vraag. Zo komen we tot een uitgesproken verandering die past binnen jouw organisatie. Speciaal voor jóuw werkvloer, praktijk en het gedrag van jouw werknemers. 

Daar hoort kennisoverdracht bij. Klopt. Bewustwording ook. 

Maar serious games draaien niet per se om meer kennis of theorie. De shift die deelnemers maken, herken je aan de verandering in gedrag en handelen. Skip de saaie masterclass aan het eind van de middag. Of die inspiratiesessie waar iedere medewerker met tegenzin zit. Zonde. Een blijvende verandering kan namelijk ook léuk zijn. 

De verandertrajecten met serious gaming bij Salsaparilla:

 • ontwikkelen we in overleg met jou: uniek, op maat en geen thema is te gek. 
 • zijn héél realistisch en zorgen voor een totaalervaring van deelnemers.
 • stimuleren betrokkenheid: ervaren, doen, experimenteren. Dat is leuk! En hoe leuker en levendiger een ervaring, hoe beter de transfer naar de praktijk.  
 • maken de dagelijkse praktijk(situaties) inzichtelijk, waardoor kwartjes eindelijk vallen.
 • kennen een 0-meting, tussentijdse voortgang- en 1-meting: we tracken resultaten!
 • leveren al jaren nieuwe inzichten op en zijn bekend in verschillende branches

‘Stap een dag in je toekomst’-game bij Waterschap Vallei en Veluwe

De game “Stap een dag in je toekomst” voor de Waterkracht academie heeft ons een ervaring gegeven wat de Omgevingswet gaat betekenen voor je houding in de toekomst. In een levensechte casus oefen je hiermee met collega’s en acteurs.  Dankzij de game, de begeleiding en acteurs van Salsaparilla zijn een grote groep collega’s Een ervaring rijker en beter gesteld om volgens de letter en geest van de Omgevingswet te kunnen gaan werken.”

Irma Huijnen, projectleider Leren en Cultuurontwikkeling bij Waterschap Vallei en Veluwe

De One Health game voor de opleiding Diergeneeskunde

Unaniem wordt aangegeven dat het spel zeer leerzaam is. En, ook heel belangrijk, leuk is om te doen! Bij Diergeneeskunde hopen we het spel nog vaak te spelen. Spelleiders, studenten, iedereen die bij het spel betrokken is, geven aan dat het in het onderwijs moet blijven om met name het thema One Health duidelijk te krijgen.”

Len Lipman, dierenarts bij het Institute of Risk Assessment Sciences

Ik wil nu meer weten

Fouten maken? Graag zelfs!

Sometimes you win, sometimes you learn’. Een mooie manier van denken, maar niet altijd haalbaar op de werkvloer. Resultaten halen. Prestaties leveren. Logisch, dat hoort bij een verantwoordelijke functie. Daarom zijn serious games dé uitkomst. 

In serious gaming is fouten maken een must. Mensen laten zo namelijk zien dat ze durven te experimenteren. Dat ze creatief zijn en risico’s durven nemen. Om tot een verrassende oplossing te komen bijvoorbeeld. Of om zelf vooruitgang te boeken en de organisatie te laten groeien. 

En dan is zo’n serious game een veilige plek om fouten te maken. Om te kijken welk gedrag wel of niet het gewenste effect heeft. En om te zorgen dat dezelfde fouten worden voorkomen in de praktijk. 

Game over? Daar doen wij dus niet aan. We werken met meetbare resultaten op trajectbasis. Want gedragsverandering is er niet in één dag. Met een 0-meting en een 1-meting maakt Salsaparilla de behaalde resultaten zichtbaar.

Samenwerken met Salsaparilla

 1. Je neemt contact met ons op en we maken een vrijblijvende afspraak.
 2. Je legt uit wat de situatie is en welk probleem je ervaart. Wij luisteren, denken mee, stellen vragen. We concretiseren de game op jouw praktijk.
 3. Het traject start op de werkvloer, de verandering wordt in gang gezet! Tijd om de glimlach op het gezicht van je medewerkers te toveren (ja, óók bij de ‘anti-anders’-mensen!).
 4. We reflecteren op de resultaten en begeleiden verder als dat gewenst is.

Zij deden al mee…

“Leuk om je in te leven in de positie van andere collega’s of juist in je eigen rol door de ogen van een buitenstaander. Dat houdt je een spiegel voor. Rollenspellen met acteurs werken goed, ook dat ze het niet té moeilijk maakten waardoor mensen dichtslaan. Leuk om samen te werken in teams met andere waterschappers met een andere functie. En erg fijn dat het live was!”

 

“Ik was blij met het enthousiasme van de trainers, de goede casussen en de serieuze aanpak en feedback van de acteurs!”

Klaar voor een game based verandering in jouw organisatie?

Ik wil dit op mijn werkvloer!

Ontdek onze trajecten

Deze organisaties kozen onder andere al voor Salsaparilla: