Werkcultuur in de zorg veranderen..

..met serious gaming of verandertrajecten.

De zorg verdient een gezonde werkcultuur die draait om samenwerken en waarderen. Een blijvende verbeterslag is dus nodig.

Als patiënt of bezoeker ervaar je er misschien een fractie van. In de gangen, behandelkamer of de wachtruimte. Zorgmedewerkers die op hun tenen lopen. Elk moment van de dag scherp zijn. Geen tijd om te reflecteren. Geen ruimte voor feedback of even ‘gewoon’ contact met anderen.

Voor medewerkers is die werkcultuur de dagelijkse ‘gang van zaken’. Als je altijd maar ‘aan’ moet staan en steeds op de toppen van je kunnen moet functioneren, dan houd je dat niet lang vol.Je mist het contact. Je wilt gezien worden. Stilstaan bij betere samenwerking of onderlinge communicatie. Je wilt waardering.
Niet alleen van patiënten, maar juist van collega’s en leidinggevenden. Een menselijke boost zou de hiërarchische organisatievorm in de zorg echt kunnen veranderen.

En weet je wat? Dat kan gewoon.

Beter omgaan met werkdruk, feedback en samenwerken. De weg naar verandering is niet per se ingewikkeld of lang. Al helemaal niet als het aan ons ligt. Wij maken het zelfs leuk!

Salsaparilla ontwikkelde in de afgelopen tien jaar veel serious games en verandertrajecten voor zorginstellingen. Met al meer dan 40 verschillende interventies kennen we alle ins en outs.

LET OP: de trajecten van Salsaparilla zijn alleen voor zorginstellingen die de werkdruk en werkcultuur écht blijvend willen aanpakken.

Hoe je dingen wél mogelijk maakt

Een kijkje in de toekomst nemen, wil iedereen weleens. Écht voelen, zien, horen, proeven en ruiken. Om te ervaren hoe het hiërarchische kennissysteem ook anders kan. Voelen hoe het gaat als er een professionele aanspreekcultuur is. Waar tijdsdruk bespreekbaar is en waar samenwerking centraal staat. 

Even interessant voor directie en management, als voor medewerkers. Beter samenwerken en omgaan met werkdruk vraagt namelijk om behoorlijk ander gedrag en handelen.

De serious game based verandertrajecten van Salsaparilla zijn change management met een twist. Alles draait om ervaren in de praktijk. Jóuw praktijk. En omdat die bij iedere zorginstelling anders is, ontwikkelen wij de serious games per situatie. Zo implementeer je een serieuze stap in de werkcultuur op een leuke manier.

Je wilt toch dat je medewerkers..

 • ..de ruimte voelen voor professionele feedback en evaluatie met respect en waardering voor alle afdelingen?
 • ..het idee van ‘fouten maken mag niet en kennis is macht’ loslaten?
 • ..een cultuur creëren waarin specialisten en verpleegkundigen constructief met elkaar samenwerken?

Precies, een onweerstaanbare kans op succes is geboren.

Ik wil meer weten over deze onweerstaanbare kans!

Elk traject van Salsaparilla is uniek. Ook als het om de werkcultuur in de zorg gaat. Elke instelling heeft natuurlijk eigen voorwaarden en een unieke situatie. Een greep uit eerdere cases:

Aanspreekcultuur: ‘rode’ en ‘groene’ tijd

Sommigen ervaren communicatie in een ziekenhuis als kortaf of bits. Niet gek als er spoedeisend werk te doen staat en de tijd dringt. In deze ‘rode tijd’ moet er gehandeld worden. Weinig tijd voor feedback, geen vragen stellen. Op andere momenten is er wél ruimte voor uitwisseling. De ‘groene tijd’. De momenten om stil te staan bij hoe de samenwerking ging en wat er kan verbeteren. 

Hoe kan er meer groene tijd gemaakt worden? Sommige mensen staan altijd op ‘rood’. Anderen willen ‘groene’ activiteiten doen op rode momenten. Als een team voortdurend het gevoel heeft dat ze in de rode zone werken, is het hoog tijd om in te grijpen. Het traject van Salsaparilla laat medewerkers ervaren hoe dat is én leert ze wat zij er samen aan kunnen veranderen.

Werkdruk en samenwerking

Werken onder tijdsdruk is nergens zo normaal als in de zorg. Artsen met een krap tijdschema. Verpleegkundigen die hun tijd aan het bed zo nuttig mogelijk inzetten. Zoveel mogelijk doen met een kleine bezetting maakt samenwerken soms lastig. De een loopt rond alsof elke situatie een crisis is, een ander schuift de tijdsdruk, met schuldgevoel, aan de kant. 

Veel onderzoeken tonen aan dat de werkdruk in de zorg te hoog is. In de Acute Zorg (hoog percentage PTSS-gevallen), maar ook in de minder acute zorg. Met een andere manier van organiseren, inzet van technische innovatie en andere mindset voelen mensen zich weer gezien. Een verbetering van de werkcultuur is geboren. Een cultuur waarin specialisten en verpleegkundigen kwalitatief samenwerken. 

Salsaparilla gaat vele stappen verder dan bewustwording en kennisoverdracht. Onze serious game rondom de Doorbraakmethode draait om ervaren. Vallen en opstaan. Tot je de verandering in denken en handelen op een natuurlijke manier terugziet bij je medewerkers. Zij maken een verandering helemaal eigen met onze aanpak.

Nu fouten maken en ervarend leren, zodat het in de praktijk straks goed gaat. De frisse aanpak van Salsaparilla raakt mensen en krijgt ze in de actiemodus. 

De frisse aanpak van Salsaparilla

Dat je het met ons eens bent, is logisch. Maatwerk is nodig en implementatie ervan mag best op een leuke manier. 

Hoe dat bij Salsaparilla gaat?

 1. Je neemt contact met ons op en we maken een vrijblijvende afspraak.
 2. Je legt uit wat de situatie is en welk probleem je ervaart. Wij luisteren, denken mee, stellen vragen. We concretiseren de game op jouw praktijk.
 3. Het traject start op de werkvloer, de verandering wordt in gang gezet! Tijd om de glimlach op het gezicht van je medewerkers te toveren (ja, óók bij de ‘anti-anders’-mensen!).
 4. We reflecteren op de resultaten en begeleiden verder als dat gewenst is.

 

 

 

En dan heb je een nieuwe werkwijze te pakken die helemaal ingebakken zit in de organisatie. In de mensen.
De nieuwe werkcultuur is tweede natuur geworden. 

Yes ik wil meer weten!

 • Gedragsverandering in plaats van saaie kennisoverdracht
 • 100% praktijkgericht: ontdekken maar!
 • Serious gaming voor serieuze verandering
 • Veilig en effectief implementeren op een leuke manier
 • Nieuwe manier van omgaan met werkdruk en/of feedback
 • Ervarend leren met oefenen, vallen en opstaan
 • Al veel verschillende zorginstellingen en ziekenhuizen geholpen
 • De nieuwe werkcultuur helemaal machtig zijn

We vinden het handig als we vooraf duidelijk weten wat je van ons verwacht. Welke problemen je dagelijks ervaart op het gebied van werkdruk en werkcultuur in de zorg. Dan kunnen wij jou vertellen welke investering hier bij hoort.

Ik neem contact op!