Doorbraakmethode

Mogelijk maken in het sociaal domein

In het sociaal domein speelt maatwerk een belangrijke rol. Steeds vaker blijken de regels niet toepasbaar op individuele problematiek. Problematieken worden steeds integraler. Een brede blik is vereist. Als ambtenaar moet je leren om “over” de regels heen te kijken. Begin bij de inwoner die tegenover je staat. Hoe is deze persoon het beste geholpen?

Hoe kan je dingen mogelijk maken in het sociaal domein?

De maatwerk methode (ook wel Doorbraakmethode) van het Instituut voor Publieke Waarden biedt een andere manier van denken over individuele complexe sociale situaties. De methode helpt om je acties als ambtenaar te legitimeren, het rendement van de sociale investering te onderzoeken en het commitment van de inwoner bij het resultaat.

Waar loop je tegenaan?

80% procent van de inwoners die aankloppen bij de gemeente voor steun kunnen geholpen worden met de standaard regelingen.
20% is maatwerk.

Als je als ambtenaar gewend bent om regelingen toe te passen dan is de stap naar maatwerk best groot. Opeens ga je namelijk buiten de gebaande paden. Je gaat afwijken van de wet en op zoek naar een andere/betere oplossing. Dit vraagt niet alleen lef maar vooral ook meer tijd. Je moet op zoek naar een nieuwe aanpak, je moet je handelen verantwoorden en je kunt dit wellicht niet alleen.

Hoe zorg je ervoor dat deze werkmethodiek veilig en effectief geïmplementeerd kan worden?

Enkele overheidsinstanties waarvoor we werken

Hoe kan Salsaparilla helpen?

Salsaparilla maakt game interventies. Met behulp van onze game interventies willen we gedragsverandering op de werkvloer realiseren. Een aantal resultaten van onze games:

  • De doorbraakmethode oefenen met je collega’s
  • Hoe kan ik mezelf helpen om op het idee te komen om de doorbraakmethode in te zetten?
  • En hoe creëer ik tijd om de doorbraakmethode ook toe te passen?

Geïnteresseerd?
Laten we in gesprek gaan