nieuws

Implementatie Omgevingswet voor de provincie Gelderland

25 September 2018
Implementatie Omgevingswet voor de provincie Gelderland

De Omgevingswet is een van de grootste bestuurlijke veranderingen van de afgelopen paar jaar. In 2019 wordt hij definitief ingevoerd. De wet heeft grote gevolgen voor de manier van werken van ambtenaren. Zij moeten in toenemende mate samenwerken. De provincie Gelderland benaderde Salsaparilla voor een game based change traject met betrekking tot de implementatie van de Omgevingswet. Wij ontwikkelden een laagdrempelig bordspel dat in slechts twee uur gespeeld kan worden.

De Omgevingswet is van iedereen

De provincie Gelderland wil zijn ambtenaren graag bewust maken van de consequenties van de implementatie van de Omgevingswet. De nieuwe regels hebben namelijk niet alleen gevolgen voor het fysieke domein, maar ook voor de andere domeinen Alles staat met elkaar in verbinding. Het is daarom belangrijk dat alle medewerkers snappen wat de wet inhoudt, zodat zij steeds beter integraal kunnen samenwerken. Zo gaan we op weg naar de ambtenaar 3.0.

Een bordspel met cases

Met het bordspel kan de ambtenaar zelf ervaren wat de Omgevingswet voor zijn werk betekent. In vier teams van maximaal vier mensen gaan zij aan de slag met een fictieve casus, bijvoorbeeld het ombouwen van een leegstaande boerderij naar een fitnesscentrum. Waar dit voorheen niet kon door de beperkingen van het bestemmingsplan, biedt de Omgevingswet ruimte voor interpretatie. We dagen de deelnemers  uit om de casus vanuit verschillende zienswijzen te bekijken. Het team dat het beste samenwerkt, wint.

Het spelverloop

De spelers komen vooruit op het speelbord door te gooien met een dobbelsteen. Het vak waarop ze landen bevat informatie of vragen over jouw casus. Samen met de andere teams lossen zij de bijbehorende vragen of opdrachten op. De spelleider bepaalt in samenspraak met de rest van de groep of je een vraag of opdracht goed hebt aangepakt. Een goede aanpak levert fiches op. Deze fiches leg je op een scorekaart. Degene die als eerste de scorekaart vol heeft, wint het spel.

Het tafelgesprek

Het tafelgesprek is een belangrijk onderdeel van het spel. De spelers kiezen maximaal drie partijen waarmee ze een gesprek zouden willen voeren over hun fictieve casus. De andere teams vaardigen allemaal één speler af die de rol van een van de partijen op zich neemt. We zetten de timer vervolgens op vijf minuten. Daarna evalueren de partijen in één zin hoe ze het gesprek hebben ervaren. Als het gesprek geslaagd is, ontvangt de speler een fiche.

Spelen met diverse partijen

Uiteraard kan het spel gespeeld worden met de eigen medewerkers, maar Salsaparilla ontwierp het spel zo dat het ook mogelijk is om met externe partijen te spelen. Zet het bordspel bijvoorbeeld in aan het begin van een samenwerkingsproject om elkaars standpunten beter te leren kennen en zo ook de partners te laten snappen wat de implementatie van de Omgevingswet voor hen betekent.

Bereid jouw medewerkers voor op de implementatie van de Omgevingswet en ga een Game Based Change traject in bij Salsaparilla.

 

Ik wil meer weten!

Recente trajecten