Vraag van de klant
Een groot STZ ziekenhuis kwam naar ons toe met de vraag: “Wij zijn door de Inspectie Gezondheidszorg op de vingers getikt. We passen de SBARR methodiek niet voldoende toe in onze overdracht. We willen deze methode opnieuw gaan intrainen met onze mensen. Jullie hebben van die goede acteurs. Kunnen we niet een paar van jullie acteurs inhuren om de SBARR methode in te gaan trainen?”
Ons antwoord was “We hebben de SBARR methodiek bestudeerd; dat lijkt ons niet de meest ingewikkelde werkwijze. Is jullie analyse nou echt dat jullie mensen deze methodiek niet snappen/kunnen toepassen? “,“Nee natuurlijk niet”-was het antwoord- “iedereen kan deze methode begrijpen en toepassen!”. “Dus”- zeiden wij- “zou je je opleidingsinterventie niet moeten richten op het aanleren van de vaardigheden, maar juist op het motiveren van medewerkers om de methode te gebruiken?”
Dit gesprek leidde tot ontwerp en uitvoering van de SBARR competitie voor dit ziekenhuis.
Aanpak
Salsaparilla ontwierp “De SBARR competitie” voor 800 medewerkers van het ziekenhuis (zowel verplegend personeel als artsen/specialisten). De game werd gedurende 2 weken 16 keer gespeeld. Tijdens een spel-sessie was er plaats voor 50 personen. Je kon met je eigen team de game komen spelen, je kon ook in je eentje komen- dan werd je ter plekke in een team ingedeeld. Tijdens de game stond het “werken volgens de SBARR” centraal. Daarbij focusten we ons op situaties waarin onder grote druk toch via de SBARR moest worden overgedragen. Hoe kun je daar ruimte voor blijven maken? Wat zeg je tegen een arts die je na eén zin onderbreekt?
Teams verdienen punten in de game als ze kunnen laten zien dat zij snappen welk gedrag past bij een medewerker die volgens de SBARR wil blijven werken.
Resultaat
De game is 16 keer gespeeld. De reacties waren erg positief. Een brede evaluatie is nog niet gehouden in het ziekenhuis. Dat vinden we erg jammer. We hadden het traject graag breder getrokken.