nieuws

Eerste Hulp Bij Transitie voor de Spoedeisende hulp (SEH) van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ)

17 March 2016
Eerste Hulp Bij Transitie voor de Spoedeisende hulp (SEH) van het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ)

Deze opdracht komt, zonder anderen te kort te doen, van uit de meest hectische afdeling van het ASZ, de Spoedeisende Hulp.

Een afdeling waar een enorme diversiteit aan patiënten met de meest uiteenlopende klachten en trauma’s voor een groot deel ongepland binnenkomt. En dan binnen een mum van tijd de volgende vragen beantwoorden:  is het wel spoed? wie eerst? waar te behandelen? door wie te behandelen?

In het geval van het ASZ hebben we het dan ook nog over één van de grotere SEH’s van Nederland met 120 man verdeeld over 2 locaties.

En wat doen ze dat goed zoals wij met eigen ogen mochten aanschouwen. Vanuit een ogenschijnlijke rust worden snel belangrijke besluiten genomen. De interne samenwerking sluit naadloos op elkaar aan. De SEH medewerkers zijn stuk voor stuk professionals die weten wat ze moeten doen en doen wat er gevraagd wordt.

Maar waarom dan toch een transitie zou je denken als je bovenstaande leest?Omdat er altijd zaken zijn die beter kunnen én vooral omdat de wereld in en om de SEH aan verandering onderhevig is: Toenemende groei, een toenemend aantal stakeholders en verdere ontwikkelingen in de zorg zullen de druk op de SEH steeds meer doen toenemen.

Waar zitten dan de kansen op verbetering?
Op het logistieke vlak, zowel intern als extern en ook zeker op het culturele vlak. Er mag meer aangesproken worden op gedrag en leiderschap binnen alle lagen van de SEH zodat deze versterkt kan worden.

Vooral op het laatste, het culturele aspect, kwam de vraag vanuit de SEH of wij daar een bijdrage aan konden leveren.

De concrete vraag was of wij wilden meedenken over – en onderdelen ontwerpen/uitvoeren van een verfrissend en spelmatig leertraject voor het complete SEH team.

Het antwoord was uiteraard een volmondig ja en afgesproken is om gedurende een langere periode en bij meerdere bijeenkomsten een bijdrage aan deze transitie te gaan leveren.

Hieronder een impressie in woord en beeld van de eerste bijeenkomst of kickoff sessie.

      

Deze drukke, door zo’n 80 SEH’ers bezochte kickoff, vond begin vorige maand plaats in het auditorium van het ASZ.

Bij binnenkomst liep iedereen eerst door de Poort van Transitie waarmee er geen weg terug meer was.

De zaal, opgezweept door een vette beat van DJ Tiesto, werd verwelkomd door onze opdrachtgevers. Na het tonen van een aantal typische spoedeisende hulp beelden werd de regie overgedragen aan onze spelleider en mede vormgever van deze bijeenkomst, Eric van den Bergh.

De aanwezigen werden verdeeld in teams, kregen uitleg en spelregels en vanaf dat moment was het “game on”.

Op de stations waar verschillende thema’s van de transitie werden behandeld ging men vol aan de bak. Bij het ene station vloog de opbouwende feedback je om de oren terwijl bij een ander station het ene idee na het andere qua logistieke verbeteringen werd geboren. Bij weer een ander station werd gebrainstormd over het verbeteren van de samenwerking met de vakgroepen binnen het ziekenhuis én met de belangrijke partijen daarbuiten zoals de huisartsenposten en de ambulancedienst.

Daarnaast werd er een patiënt met bed en al het auditorium ingerold die door alle teams met de nodige zorg werd omringd. Eindscore voor deze patiënt naast een dosis gezonde aandacht: 4 donuts, 5 appelsap, een bedpan en een fruitmand!

Overal werd hard, fanatiek en luidruchtig gespeeld. Het leek qua hectiek wel op een drukke dag op de SEH zelf.

Nadat het winnende team onder luid gejuich haar prijs in ontvangst mocht nemen eindigde het Salsaparilla gameteam met een korte geïmproviseerde voorstelling op basis van de “leervangst” van de dag.
Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst waarbij op een vrolijke en speelse manier een stap is gezet in de transitie naar een toekomstbestendige SEH.

Vandaag, op donderdag 17 maart, zijn wij er weer bij voor de volgende ronde.

Recente trajecten