Een cultuurveranderingstraject in de zorg bereidt medewerkers voor op WMO

Met de komst van de WMO op 1 januari 2015 staan veel instellingen voor de uitdaging een compleet cultuurveranderingstraject in de zorg te implementeren. Medewerkers moeten worden voorbereid op de veranderingen in hun dagelijkse werk zonder de zorg voor patiënten uit het oog te verliezen.

Salsaparilla ontwikkelde voor SWZ SON een maatwerk game waarmee veranderingen in organisaties zoals deze op een leuke manier, doeltreffend worden geïmplementeerd.

HELP ONS MET HET

CULTUURVERANDERINGSTRAJECT IN DE ZORG

Stichting SWZ had een prangende vraag bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Namelijk: kan Salsaparilla als sparringpartner optreden in het verandertraject dat onze zorgorganisatie door moet? Deze vraag ging wat betreft de stichting verder dan een goede serious game. Ze wilden dat Salsaparilla direct inspeelde op opleidingsvragen die al doende voorbij kwamen.

Een serious game biedt die mogelijkheid bij uitstek. In een spel mag je namelijk vallen en opstaan. Het is niet erg wanneer je iets niet direct begrijpt. Dit in tegenstelling tot het werk binnen de zorg, waar alles uiteraard direct perfect uitgevoerd dient te worden. Doordat het spel wordt geïmplementeerd binnen het dagelijkse werk, worden veranderingen makkelijker geadopteerd door medewerkers. Ze ontdekken daarbij uitdagingen waarmee ze straks te kampen krijgen. Door de veilige omgeving die het spel biedt, worden vragen hierover direct gesteld.

DE MAATWERK WMO GAME

Salsaparilla fungeerde een aantal keren als sparringpartner voor directie en projectleiding van deze instelling. Zo ontwikkelden wij een game waarin medewerkers van SWZ Son konden oefenen hoe hun nieuwe rol in het kader van de WMO eruit zag. Deze serious game is een aantal keren gespeeld. Hierna vonden er verschillende sessies plaats waarin Salsaparilla vooral meedacht over de competentieontwikkeling.

HET RESULTAAT

SWZ Son heeft de invoering van de WMO goed overleefd. De directie geeft aan dat zij in veel gevallen als vraagbaak worden benaderd door gemeenten die diensten bij hen afnemen:

“Wij zijn vaak al een aantal stappen verder in het cultuurveranderingstraject en geven gemeenten advies over hoe de WMO het beste valt in te richten.”

OVER SWZ

Stichting SWZ ondersteunt mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking of met niet aangeboren hersenletsel (NAH) in alle fasen van hun leven. Zo kunnen zij zoveel mogelijk op eigen kracht meedoen binnen de maatschappij. Het zorghuis Zonhove in Son en Breugel dat onderdeel uitmaakt van de stichting biedt kinderen en volwassenen levensloopbestendig wonen in een zorgzame en beschermde omgeving.

Benieuwd naar wat een game based change traject voor uw organisatie kan betekenen? Vraag nu vrijblijvend een demo aan!

Salsaparilla B.V.
Salsaparilla 4all B.V.

Koepoortstraat 37
6981 AR, Doesburg
Nederland

030-2943536
  • U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie van ons.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.