Ondervoeding aanpakken in Indonesië met spel

Vraag

Vraag van de klant

Het Centre for Development Innovation van de Universiteit Wageningen vroeg Salsaparilla om in Indonesië een hardnekkige mythe uit de wereld te helpen. Een groot deel van de lokale bevolking gelooft dat het eten van vis slecht is voor de gezondheid, vooral tijdens de zwangerschap. Dit leidt tot ondervoeding bij pasgeboren kinderen. Salsaparilla reisde af naar Indonesië, waar wij door middel van game based change afrekenden met dit bijgeloof en zo ondervoeding konden aanpakken.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Indonesische Ministerie van Visserij gaven het Centre for Development Innovation opdracht voor het project. Dat legde zijn vertrouwen in Salsaparilla.

Aanpak

Aanpak

Doel van het spel is om de fabels die de ronde doen over voeding te ontkrachten. In Indonesië is de voeding te eenzijdig. Ouders zijn zich daar niet van bewust, maar het resulteert op langere termijn in een handicap voor het leven: kinderen groeien niet goed en dat heeft gevolgen voor hun hersenontwikkeling. Daardoor zijn hun kansen op volwassen leeftijd beperkt. Om dit proces te doorbreken ontwierp Salsaparilla een spel. Het bleek ontzettend succesvol. De Indonesische Ministeries van Visserij en van Gezondheid toonden zich zeer enthousiast en willen het plan groot uitrollen om ondervoeding aan te pakken.

Na het testen van verschillende spelvormen bleek dat een bordspel het best werkte. De doelgroep is bijna analfabetisch en leert daarom meer van visuele prikkels en gezamenlijke activiteiten. Salsaparilla werkte met dobbelstenen met daarop plaatjes van een vader, baby, huisje, vis en fruit op dobbelstenen. Wie vis gooide, trok een kaart met een stelling. De spelers moesten vervolgens zeggen of deze waar of onwaar was. Bij iedere kaart kon de spelleider uitleggen wat het juiste antwoord was en de mythe ontkrachten.

Resultaat

Het resultaat

Er is al verbetering te zien bij de Indonesische bevolking, mede dankzij lokale informatiecampagnes die beginnen te werken. Salsaparilla speelde daar dankzij jarenlange internationale oriëntatie en expertise op het gebied van game based change sterk op in. Met behulp van interventies helpt Salsaparilla om gedrag te veranderen. Dit kan binnen een populatie, maar zeker ook binnen organisaties. Neem eens een kijkje.

Benieuwd geworden? Game based change traject voor uw organisatie?